Propagation of Shrubs

           Hjem                    Foto                          Navneliste                              Min Samling                                Formering af buske                                 Kontakt/mail

Frøkapsel med frø der er moden/klar.

De små frø har hår for at kunne hænge fast i pels eller svæve bedre væk fra mo-derplanten.

Spiring i kasser.

Spiring på friland - det tager lidt længere tid og færre spirer men de der kommer er mere hårdføre.

Frøstande og tværsnit.

Frøstand der ikke er modnet

Formering af Hibiscus Syriacus og andre buske.

 

Der er fire måder at formere HS på. Der er frøformering, stiklingeformering og podning.


Frøformering

Fra december til marts kan der indsamles frøkapsler fra hibiscusbuske. Frøene tages ud og lægges i almindelige papirkuverter. Når vejret og jorden er til det, sidst i april, sås frøene i rækker med 3-5 cm. og afstand mellem rækkerne på 30 cm. Frøene lægges to cm under jorden i gennemvandede riller og tildækkes efter såningen.

Efter ca. 8-12 uger begynder de små spirer at komme frem. Når kimplanten er ca 4-5 cm.  på dette tidspunkt prikle hver enkelt plante ud til blive stedet, flytte dem i potter med god jord, så dem i nye rækker  med passende afstand mellem planterne og ca. 30 cm mellem rækkerne.

Man kan også potte de små kimplanter i passende potter, alt efter hvor meget plads man har til rådighed.


Ved frøformering skal man være opmærksom på, at de planter der kommer ud af det ikke er ægte, og man kan ikke forudsige hvordan deres farve eller blomster egenskab vil blive. Frøene er ofte blevet krydsbestøvet og i 1 ud af 10-20.000 tilfælde vil det give nye farve, blomster eller andre egenskaber.

Ofte vil det give blomster af samme slags som en af "originalerne", men ikke ægte, og mange gange vil frøformerede HS være meget svære at få i blomst.


Fordele:         Nye arte kan skabes det er let og ligetil. Det er sjovt at arbejde med.

Ulemper:        Man ved aldrig hvad man får, da generne, arveegenskaberne er blevet krydset.


Stiklingeformering

Denne formeringsmetode er lidt mere avanceret, men alligevel let at gå til. Det kræver: En meget skarp kniv/hobbykniv, et skæreunderlag, en så-kasse, en lille bambuspind, en plastpose og evt. lidt hormonpulver at typen "B".


Det har du brug for - hormnpulver kan undværes. Brug en god ny så- og priklejord (der er ikke sygdomme i).

Den letteste metode til at lave stiklinger på beskrives her (metoden kan bruges til rigtig mange buske).

HUSK KUN VED SIKLINGER FÅR DU EN 100% "kopi" AF MODERPLANTEN - FRØ ER KRYDSNINGER.


Klip dine stiklinger i starten af februar, sæt dem i vand i et stort sydvendt vindue altså i direkte sol og ca. 22 grader. Efter 2-3 uger er bladene ”sprunget” ud og stiklingerne er klar til at komme i potter med fugtigt så- og priklejord og med et 0,5 L plast fadøl-”glas” over, for at holde på fugtigheden.

Der står de i direkte sol i 3-4 uger til man se de mange små hvide rødder i bunden af potterne, og plastkrusene kan tages af og planterne sættes noget koldere ca. 13 gr. C og let skygge.

De er klar til at blive plantet ud på friland i maj, eller først en tur i drivhus i april hvis man har mulighed for det. 8 ud af 10 stiklinger kommer – husk at vælge skud fra året før og – ikke for store eller tykke skud.


Stikling-formering uden hormonpulver:

Stiklingerne klippes af buskene før knopperne bryder til blade. De skæres i passende stykker af 10-15 cm. Toppen skæres lige af over en knop. Bunden skæres lige over. Stiklingerne stikkes i meget våd, fasttrykket god købt så- og priklejord, for at undgå uønskede bakterier og ukrudt.

Stiklingerne kan sættes med to cm. afstand.

Midt i såkassen eller i hvert af hjørnerne sættes kraftige høje pinde, der skal sørge for at holde plastposen fra stiklingerne blade, eller kan disse få svamp og gå i forrådnelse. Såkassen sættes ind i plastposen. Kan stå i drivhus eller udendørs i læ - og ikke i fuld sol. Efter 6 til 10 uger, alt efter art, er der dannet rødder og såkassen tages ud af plastposen. De små planter kan nu ompottes, eller man kan vente til året efter med dette, hvilket efter min erfaring er det bedste.

Stiklingens som den er taget fra en busk.

Dette er sidste års skud/vækst 18-20 cm.

Det hele pakkes i en klar eller mathvid plastpose og lukkes helt for at hole på fugten. Skal stå lunt og lyst men i skygge.

Stiklingens top er skåret af.

Alt efter temepratur vil der komme blade efter ca. 6-8 uger ved Hibiscus Syriacus.

Hurtigtvoksende buske er også hurtige som stiklinger og omvendt.


Stiklingens top er skåret af og de er stukket i god våd jord.

Et svagt rodnet er startet. Der er det vigtigste. Evt. knopper skal straks fjernes for at fremme rodnettet så den kan overvintre.

Stiklingformering med brug af hormonpulver:

Stiklingerne klippes af buskene før knopperne bryder til blade. De skæres i passende stykker af 10-15 cm. Toppen skæres lige af over en knop. Bunden skæres skråt af med et 1-2 cm. snit skråt over stik-

lingen. Stiklingens nederste stykke dyppes i vand og derefter i hormonpulver så den er helt dækket på de nederste 1-1½ cm.

Priklekassen er tilberedt som ovenfor og der prikles nu huller med en lille bambus pind, hvor stiklingen langsomt føres ned uden af hormonpulveret drysser af. Jorden trykkes/skubbes herefter ind til stiklingen. Der fortsættes på denne måde til kassen er fuld. Sørg for at jordoverfladen holdes jævn i højde over hele kassen. Kassen med hjørnepinde eller lign. sættes i pose og står uberørt hen på samme vis i seks til otte uger alt efter arten.

 

Stiklingens som den er taget fra en busk.

Dette er sidste års skud/vækst 18-20 cm.

Her har jeg brugt floramon B (styrke efter stiklingsstørrelser) let- mellem busk er type B. 250 g koster ca 150 kr og holder i mange år.

Stiklingens med hormon puttes i hullet uden at røre ved kanterne så det falder af.

Det hele pakkes i en klar eller mathvid plastpose og lukkes helt for at hole på fugten. Skal stå lunt og lyst men i skygge

Stiklingens top er skåret af og for neden er der lavet et stårt snit så der kommer en større overflade til roddannese. Stikling er ca 15 cm. Det skrå snit ca. 1- 2 cm.

Drys lidt hormonpulver i en kapsel, her i dyppes det våde skrå snit så pulveret klæber fast.

Jorden - trykkes ind tæt til stiklingen, så hormonpulveret bliver på.

Efter 6-8 uger er der blade på og stiklingerne kan gradvist tages ud af deres "kuvøse". Alle knopper fjernes løbende.

Stiklingens skrå snit dyppes i vand.

Lav et hul i jorden, med en lidt tykkere pind. 1-3 stiklinger pr. urtepotte (10 cm Ø).

Stiklingerne kan sættes i potter eller

som her i større antal i en kasse.

Et svagt rodnet er startet. Der er det vigtigste. Evt. knopper skal straks fjernes for at fremme rodnettet så den kan overvintre.

Fordele:   KUN ved stiklingeformering får man en original kopi, med nøjagtig samme egenskaber som moderplanten.


Ulemper:  Det tager lidt længere tid hvis man bruger hormonpulver, og det kræver omhyggelighed, og så koster hormonmidlet ca. 150,- kr.

        for 250 gram, men til gengæld har det for mig holdt i 15 år og er brugt til mange andre buske.

Podning

Foregår altid med stiklinger skåret fra kraftige moderplanter der skæres ind på en grundstamme af en frøformeret plante. Det er den sværeste måde, men den hurtigste måde at få planter i blomst.

Gartnerier køber ofte frøformere planter hvor der en tyk stamme. I januar skæres grundstammen lige over og en stikling fra den ønskede art skæres til med et skråt snit og stikkes ned i barkkanten der lige løsnes med en okulerkniv. Det hele tættes med podevoks og samme år vil stiklingen vokse sig så stor at den allerede året efter kan komme i blomst.


Grundstamme (oftest frøfor-meret og hurtigvoksende). Skær toppen af med et præ-cist snit/klip.

Stammehøjde efter ønske - ny lav eller meget høj?

Der skæres en flig til en podekvist - hold det hele rent og brug skarpt værktøj!

Det er bedst at tage pode-

viste før knopperne springer ud til blade. De kan lægges i våde aviser på køl, så vil de arbejde mere for at gro fast.

Skær lige over en knop.

Podekvisten er sat i bark-fligen. Der bindes med bast -eller gummibånd. Luk med podevoks.

Den fastgroede podekvist. Podevoksen er faldet af.

Fjern nye skud fra grundstammen.


Fordele:      Det er en hurtig måde at få nye orginale buske på.

Ulemper:    Det kræver en del øvelse og forsøg, men det er således de fleste planteskoler gør,

Det kræver også en del planter til grundstamme.



Frø sælges 200 stk.  for 75 kr inklusiv porto (kun i de år hvor der er før). Har jeg planter i overskud, sker det, at jeg sælger af dem - men jeg har IKKE et gartneri det er Danmarks/Skandinaviens største private samling - jeg er primært samler/bytter.


Hibiscus hæk - fantastisk flot men vær forberedt på, at folk bliver stående og ser på din hæk og have.

De seneste år er det blevet moderne med en hibiscus hæk - men min er nu 20 år gammel- kom og se.


En hæk kan laves næsten overalt men ikke på åbent landområde. Jeg bruger 2-3 planter pr meter og kun planter, der har klaret tre vintre i uden dækning i min "plante- børnehave", så ved man, at de er helt hårdføre. Butiksplanter er ikke altid hårdfører. De skal lige i drivhus de første to vintre - men så er de klar til at leve frit.